Először össze kell keverni 1 1/4 cup lisztet 1 zacskó szárazélesztővel. Kis edényben 1 cup (250ml) tejet, 1/3 cup vajat vagy margarint, 1/4 cup cukrot és 3/4 cup sót langyosítunk. Hozzáadjuk az élesztős liszthez egy tojással. Eelektromos kézimixerrel fél percig alacsony, majd 3 percig magas fokozaton keverjük a tésztát. Fakanállal még 2- 2 1/2 cup lisztet keverünk bele. Én a végén a 2 cup lisztből az egyiket teljesörlésűre cseréltem, valószínűleg emiatt lett a tésztám egy kicsit töményebb, de finom.
A tésztát lisztezett deszkán 6-8 percig kell gyúrni, majd zsírozott edénybe tenni, és letakarva meleg helyen kb. egy óráig keleszteni, amíg duplájára nő. Amikor elkészült, a tésztát ketté szedjük, és letakarva további 10 percig pihentetjük. Közben előkészítjük a tepsit, amiben majd kisütjük.
Én készítettem mini zsömlécskéket muffin formában valamint "rosette"-eket és "butterhorn"-okat. Az rosette-hez egy kis darab tésztát kb. 15 cm hosszú rúddá sodrunk, a közepére laza csomót kötünk, a felső szálat alul, az alsó szálat felül középre tűzzük. A "butterhorn"-hoz a tésztát kerekre nyújtjuk, kis háromszögekre szabdaljuk. A háromszögeket megkenjük margarinnal, és a széles felétől kezdve feltekerjük.
A készre formázott zsömlécskéket meleg helyen további 30 percig keltetjük, majd 375F (190C) fokos sütőben k.b 15-18 perc alatt készre sütjük és rácson hagyjuk kihűlni.
No comments:
Post a Comment