Friday, May 9, 2008

Almás muffin

Ezt a receptet is a tv-ben láttam, a Food Network adón. A nő, Ellie Krieger, akitől a recept származik az egészséges táplálkozás/életmód elkötelezett híve. Sok tipikusan amerikai haminak egészséges és mégis finomnak tűnő változatát mutatja be. Van még néhány receptje a listámon, de ez volt az első, amit kipróbáltam. A tészta elég sok lett, úgyhogy végül két adag (azaz 24) kicsit lapos muffint sütöttem belőle.

Egy kis tálban össze kell keverni 1/4 csésze (cup, nem magyar bögre) összevagdalt diót két evőkanál barnacukorral és kevés fahéjjal.
Egy közepes tálban össze kell keverni 1 csésze simalisztet és egy csésze teljesörlésű lisztet, hozzáadni kevés sót és kb. 1 teaskanálnyi szódabikarbónát.
Egy nagy tálban össze kell keverni 3/4 cup barnacukrot 1/4 cup canola (repce) olajjal. Majd egyesével, jól elkeverve hozzá kell adni két nagyobb tojást. Ezután jön bele egy csésze almapüré és egy teáskanálnyi vanília esszencia. Hozzá kell adni a liszt felét, majd 1/2 csésze írót és elkeverni gyorsan, majd a liszt másik felét és még 1/4 csésze írót. Utána bele kell forgatni egy kis kockákra vágott sárgaalmát. A sütőt 200 C-ra kell előmelegíteni és mehet is a tészta a kiolajozott muffinformákba. A tetejét megszórjuk a cukros-fahéjas dióval és kb. 20 perc alatt megsütjük. Kb. 5 percig pihentessük a muffinokat a formában, aztán óvatosan ki lehet tenni őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Fagyasztható finomság.

No comments: